Cep telefonu deneyinin sonucuna bilim insanları bile şaşırdı

Akıllı Telefon Kullanımının Dikkati Nereye Yönlendirdiği Araştırıldı

Londra Ekonomi Okulu’ndan Dr. Maxi Heitmayer liderliğinde yürütülen ve Frontiers in Computer Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, akıllı telefon erişiminin kısıtlanması doğrudan kullanım azalmasına neden olurken, kullanıcıların dikkatini başka cihazlara çektiği gözlemlendi.

Alışkanlıkların Rolü Büyük

Çalışmanın yazarı Heitmayer, “Bu araştırma, akıllı telefon kullanımını bir kenara bırakmanın dikkat dağınıklığını ve işten kaytarma eğilimini engellemede yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Esas problem, cihazın kendisinden ziyade yıllar içinde edinilen alışkanlıklar ve rutinlerde yatıyor” dedi.

Araştırmaya Londra’da yaşayan, çalışan veya okuyan 22 kişi katıldı. Katılımcıların çoğunluğu kendini kadın olarak tanımlarken, yaş ortalaması 22 ile 31 arasında değişiyordu. Deney sırasında katılımcılar, iş hayatlarında kullandıkları cihazları ses geçirmez bir odada kullanırken, bildirim ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Dikkat Dağılması Telefondan Bağımsız

Deneyin bir aşamasında telefonlar masaya direk konuldu, diğer aşamada ise yaklaşık 1.5 metre uzağa yerleştirildi. Telefonun uzakta olması, kullanımın azalmasına sebep olurken, dikkatin diğer cihazlar gibi dizüstü bilgisayarlara kaydığı gözlendi.

Heitmayer, “Telefonlarımız, iletişim kurma, iş yönetme, navigasyon, eğlence gibi pek çok amaca hizmet eden bir araç. Bu kadar çok işlevi bünyesinde barındıran bir cihaza ilgi göstermemiz kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

Araştırma, sosyal medya uygulamalarının kolay eğlence erişimi sunması nedeniyle telefonların cazibesinin çok güçlü olduğunu gösterdi. Reviews.org’un 2023 yılındaki çalışmasına göre, Amerikalıların yüzde 40’ından fazlası akıllı telefon bağımlısı olduğunu itiraf ediyor.

Şirketler Bağımlılığı Teşvik Ediyor

Heitmayer, teknoloji şirketlerinin dikkat çekmek ve kullanıcıyı bağımlı hale getirmek amacıyla tasarımlar yaptığını belirterek, “Telefon kullanımında her birimiz, neredeyse kaybetmeye mahkum olduğumuz bir savaş veriyoruz” dedi. Uzmanlara göre, bu çekim gücüne karşı koyabilmek için bildirimlerin belirli zaman dilimlerine kısıtlanması ve telefonun sessize alınması gibi küçük önlemler alınabilir.

Related Posts

Deprem anında hayat kurtaran, en iyi internetsiz mobil uygulamalar

Deprem gibi büyük felaketler, iletişim altyapısına zarar vererek internete ulaşmayı imkansız hale getirebiliyor. Neyse ki deprem anında hayat kurtarabilecek ve internet gerektirmeyen bazı mobil uygulamalar da var. İşte onlardan bazıları…

Motorola, kristallerle süslediği kablosuz kulaklığını tanıttı

Motorola Moto Buds Loop, Sound by Bose, uzamsal ses ve 8 saate kadar pil ömrü gibi özelliklere sahip Motorola’nın ilk açık tasarımlı kulak içi kulaklık modeli. Kulaklık, lüks tutkunlarının ilgisini çekecek, Swarovski kristallerinin yer aldığı …

Forza Horizon 5, PlayStation 5 için geldi

Xbox’taki oyunlar PlayStation’a gelmeye başladı. Popüler yarış oyunu Forza Horizon 5’te bu kapsamda PS 5’e eklendi.

Motorola, tek şarjla 16 gün dayanan uygun fiyatlı akıllı saatini tanıttı

Motorola, Motorola Edge 60 Pro ve Razr 60 Ultra ile birlikte Moto Watch Fit’i tanıttı. Motorola’nın yeni akıllı saati tasarım olarak Apple Watch’u anımsatıyor ancak dijital crown yok ve muhtemelen fiyatı düşük tutmak için önemli ölçüde daha kalın …

Luksor Dikilitaşı’nın gizemi: Üzerinde bilinmeyen yedi yeni gizli mesaj bulundu

Mısır’ın görkemli tarihinin Paris’teki temsilcisi Luksor Dikilitaşı, üzerindeki karmaşık hiyerogliflerle binlerce yıldır gizemini koruyor. Ancak Mısır bilimci Dr. Jean-Guillaume Olette-Pelletier’in sıra dışı incelemeleri, anıtta daha önce fark edilmemiş yedi gizli mesajı gün yüzüne çıkardı.

Netflix, alt yazılar için yeni seçeneği tanıttı

Netflix, açıklamalı alt yazıya ihtiyaç duymayan ancak film ve dizileri alt yazı açık izlemeyi tercih edenlere yönelik, yalnızca konuşulan diyaloglar için alt yazıyı gösteren yeni bir seçeneğin kullanıma sunulduğunu duyurdu. Alt yazıda yalnızca …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir