Cep telefonu deneyinin sonucuna bilim insanları bile şaşırdı

Akıllı Telefon Kullanımının Dikkati Nereye Yönlendirdiği Araştırıldı

Londra Ekonomi Okulu’ndan Dr. Maxi Heitmayer liderliğinde yürütülen ve Frontiers in Computer Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, akıllı telefon erişiminin kısıtlanması doğrudan kullanım azalmasına neden olurken, kullanıcıların dikkatini başka cihazlara çektiği gözlemlendi.

Alışkanlıkların Rolü Büyük

Çalışmanın yazarı Heitmayer, “Bu araştırma, akıllı telefon kullanımını bir kenara bırakmanın dikkat dağınıklığını ve işten kaytarma eğilimini engellemede yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Esas problem, cihazın kendisinden ziyade yıllar içinde edinilen alışkanlıklar ve rutinlerde yatıyor” dedi.

Araştırmaya Londra’da yaşayan, çalışan veya okuyan 22 kişi katıldı. Katılımcıların çoğunluğu kendini kadın olarak tanımlarken, yaş ortalaması 22 ile 31 arasında değişiyordu. Deney sırasında katılımcılar, iş hayatlarında kullandıkları cihazları ses geçirmez bir odada kullanırken, bildirim ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Dikkat Dağılması Telefondan Bağımsız

Deneyin bir aşamasında telefonlar masaya direk konuldu, diğer aşamada ise yaklaşık 1.5 metre uzağa yerleştirildi. Telefonun uzakta olması, kullanımın azalmasına sebep olurken, dikkatin diğer cihazlar gibi dizüstü bilgisayarlara kaydığı gözlendi.

Heitmayer, “Telefonlarımız, iletişim kurma, iş yönetme, navigasyon, eğlence gibi pek çok amaca hizmet eden bir araç. Bu kadar çok işlevi bünyesinde barındıran bir cihaza ilgi göstermemiz kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

Araştırma, sosyal medya uygulamalarının kolay eğlence erişimi sunması nedeniyle telefonların cazibesinin çok güçlü olduğunu gösterdi. Reviews.org’un 2023 yılındaki çalışmasına göre, Amerikalıların yüzde 40’ından fazlası akıllı telefon bağımlısı olduğunu itiraf ediyor.

Şirketler Bağımlılığı Teşvik Ediyor

Heitmayer, teknoloji şirketlerinin dikkat çekmek ve kullanıcıyı bağımlı hale getirmek amacıyla tasarımlar yaptığını belirterek, “Telefon kullanımında her birimiz, neredeyse kaybetmeye mahkum olduğumuz bir savaş veriyoruz” dedi. Uzmanlara göre, bu çekim gücüne karşı koyabilmek için bildirimlerin belirli zaman dilimlerine kısıtlanması ve telefonun sessize alınması gibi küçük önlemler alınabilir.

Related Posts

Meta ve Oakley birlikte çalıştı; yeni akıllı gözlük modelleri tanıtıldı

Meta farklı şirketlerle çalışarak akıllı ürünlerini tanıtmaya devam ediyor. Bu sefer yeni akıllı gözlükler için Oakley ile ortaklık kuruldu.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

185 gün şartını sağlamayan araç kapıda kalacak: Yola çıkarken dikkat!

Yurtdışında ikamet edenler bu kurala dikkat etmeniz gerekiyor. Türkiye’ye giriş yapmadan önce mutlaka kontrol edin.

ATM’deki sarı tuşun arkasındaki büyük sır ortaya çıktı

Bankamatiklerde sıkça gördüğümüz, genellikle tuş takımının sağ üst köşesinde yer alan sarı silme tuşu, yalnızca yanlış tuşlamaları düzeltmek için değil, aynı zamanda önemli bir kullanıcı güvenliği aracı olarak tasarlandı. Ancak çoğu kişi bu tuşun ne işe yaradığını tam olarak bilmiyor.

Organ naklinde yeni çağ! 3D baskı ile organ üretimi

Tıp dünyası, 3D baskı teknolojisinin biyoteknolojiyle birleşmesiyle tarihi bir dönüm noktasında. 3D baskı ile organ üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, bilim insanları bu teknolojiyle kişiye özel organlar üreterek …

Yüklüyse hemen silin: Doğrudan cüzdanınızı hedef alıyor

Google Play Store’da tespit edilen 9 tehlikeli uygulama, Play Store’dan kaldırıldı. Fakat daha önceden telefonunuza yüklediyseniz, kendiniz silmeniz gerekiyor. Uygulamalar arasında kripto cüzdanlarını hedef alanlar da bulunuyor.