Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Kenelere Dikkat: Zarar Vermeyin, Virüsün Geçişini Hızlandırabilirsiniz!

Yaz aylarında açık hava aktivitelerinin artmasıyla birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu hastalığın ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.

Kenelerin vücuda yapışmasının yanı sıra çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabilen bu hastalığın ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, kenelere dokunulmaması gerektiğini vurguluyor. Keneyi çıkarırken sigara basmak ya da kimyasal madde uygulamak, virüsün bulaşma riskini artırabilir.

Açık alanlarda bulunurken vücudu örten açık renkli kıyafetler giyilmesi ve vücut ile giysilerin dikkatlice kontrol edilmesi önemli. Dr. Mamçu, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmanın yollarını da detaylı bir şekilde açıkladı.

Keneler Sadece İnsanları Etkiliyor!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüs, keneler tarafından taşınan bir Bunyaviridae ailesine ait Nairovirüs grubundan kaynaklanıyor. Dr. Mamçu, bu virüsün insanlarda ciddi belirtilere yol açabileceğini aktardı.

Virüsün çiftlik hayvanlarıyla temas yoluyla da bulaşabileceğini belirten Dr. Mamçu, evcil hayvanlarla temasın hastalığa yol açmadığını açıkladı. Ancak kenelerin bulunduğu alanlarda çalışanlar ve piknik yapanlar risk altında olabilir.

Hastalık Ciddi Komplikasyonlara Yol Açabilir!

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan virüsün belirtilerinin genellikle 1-3 gün içinde kendini gösterdiğini belirten Dr. Mamçu, hastalığın ciddi vakalarında kanamaların görüldüğünü açıkladı.

Hastalığın tedavisinde destek tedavilerinin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Mamçu, hastalıktan korunmaya yönelik etkili bir aşının henüz bulunmadığını belirtti. Hastalığa karşı tedbirli olmak ve kenelerden uzak durmak önem taşıyor.

Keneleri Zarar Vermeden Çıkarmak Önemli!

Kenelerin vücuttaki doğru şekilde çıkarılması gerektiğini belirten Dr. Mamçu, keneleri patlatmamak veya öldürmemek gerektiğini vurguladı. Kenenin vücuttan çıkarılmasının ardından bölgenin temizlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için alınacak önlemlere de değinen Dr. Mamçu, riskli alanlarda bulunduktan sonra vücut ve elbiselerin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durmanın yanı sıra koruyucu önlemlerin alınması önemli.

Related Posts

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.