Testosteronu artırmanın doğal ve tıbbi yolları

Uykusuzluk Testosteronu Düşürüyor mu?

Uykusuzluk, özellikle erkeklerde testosteron seviyelerini etkileyebilir. Gecede 5 saatten az uyuyan erkeklerde testosteron düzeyinin %10-15 arasında azaldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, sadece 1 hafta boyunca az uyku bile testosteron seviyesini %15’e kadar düşürebilir.

  • Uyku apnesi, oksijen seviyesini düşürerek testosteron üretimini baskılayabilir.
  • Gece geç yatma ve sabah geç kalkma gibi sirkadiyen ritim bozuklukları da LH salımını azaltarak testislerdeki testosteron üretimini yavaşlatabilir.

Testosteronun üretimi genellikle derin uyku sırasında gerçekleşir. Bu nedenle, uykusuzluk hem hormon dengesini hem de günlük enerji seviyelerini olumsuz etkileyebilir.

Takviyelerde Nelere Dikkat Etmeli?

  • Yan etkileri ve etkileri kişiden kişiye değişebilir.
  • Doğal takviyelerin hepsi güvenli olmayabilir ve dikkatle kullanılmalıdır.
  • Kontrolsüz kullanımı karaciğer hasarına, kan basıncı artışına veya ruh hali değişikliklerine neden olabilir.

Tribulus, Çinko, Maca Kökü ve Etkileri

Piyasada doğal testosteron artırıcı olarak satılan ürünler farklı etkilere sahiptir. Bazıları şunlardır:

  • Tribulus terrestris: Libido üzerinde etkili olabilir ancak testosteron düzeylerini artırmada net bir etkisi kanıtlanmamıştır.
  • Maca kökü: Enerji ve cinsel istek üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir ancak testosteron seviyelerini doğrudan artırdığı kanıtlanamamıştır.
  • Çinko: Eksikliği durumunda testosteron seviyeleri düşebilir ancak fazla çinko bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir.

Daha fazla bilgiye ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin! Virüsün vücuda geçişini hızlandırabilirsiniz!

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi