Protez Atölyesi ile Engellilere Umut Oluyorlar

Protez Atölyesiyle Engellilere Umutsuz Arnavutluklu Adam Hikayesi

Arnavutluk’un başkenti Tiran‘da, protez kol ve bacaklar kullanan İzet Onuzi, atölyesinde ürettiği protezlerle engellilere umut olmaya çalışıyor.

Tiran‘da 1994’te tren kazası sonucu kol ve bacaklarını kaybeden ve protez kullanmaya başlayan 55 yaşındaki Onuzi, AA muhabirine protez üretim atölyesiyle ilgili bilgi verdi.

Onuzi, yaklaşık 15 yıldır hizmet veren protez üretim atölyesinde kendisi gibi protez el, kol ve bacak ihtiyacı olanlara umut olmaya çalıştığını söyledi.

Geçirdiği kaza sonucu protez kullanmaya başladığını ifade eden Onuzi, atölyesindeki asıl arzusunun, engelli bireylere protez ve diğer hizmetlerle yardım sağlamak olduğunu belirtti.

“Türkiye’den protez üretimi için ham madde konusunda özel destek gördük”

Onuzi, “Kaza sonrası benim için çok ağırdı. Birkaç ay sonra protez taktım ve rehabilitasyona başladım, ayağa kalktım ve hayatıma devam ettim. Başlangıç benim için olduğu kadar ailem için de zordu. Ailemin, yakınlarımın desteğini alarak hayatıma, rehabilitasyonuma devam ettim.” ifadelerini kullandı.

“Hayat için Umut” engelliler derneğini 2011’de kurduğunu belirten Onuzi, derneğine kendisiyle aynı kaderi paylaşanlara umut olması amacıyla bu ismi verdiğini kaydetti.

Onuzi, “Derneğimizin sunduğu tüm hizmetler ve yardımcı cihazlar, ücretsiz sağlanmaktadır. Dernek binamızda tüm ekipmanlarıyla protez atölyesi açtık, oğlum da burada gönüllü protez teknikeri olarak çalışıyor. Bu derneğe yaptığımız yardımlar, en çok ihtiyaç sahibi olan insanlara yönelik. Atölyemizin açılışından bu yana 170’in üzerinde kişinin ücretsiz hizmet verilerek rehabilite edilmeleri ve sosyal hayata entegre edilmeleri sağlandı.” diye konuştu.

Geçen yıllarda başta Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği olmak üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile farklı Türk kurum ve kuruluşlardan destek aldıklarını dile getiren Onuzi, “Kurban bayramlarında ve ramazanda bize gıda yardımında bulunan Türkiye’den protez üretimi için ham madde konusunda da özel destek gördük.” dedi.

“Bu insanlara protez ilk takıldığında ve yürümeye başladıklarında çok büyük bir duygu yaşanıyor”

Onuzi’nin 27 yaşındaki oğlu Feriz Onuzi de 5 yıldır protez atölyesinde gönüllü çalıştığını, bu arada fizyoterapi eğitimi alarak protez teknikeri olarak uzmanlaştığını anlattı.

Atölyede protez üretimi yapan Feriz Onuzi, bu mesleği seçmesinin sebebinin babası olduğunu söyledi.

Feriz Onuzi, “Bu insanlara protez ilk takıldığında ve yürümeye başladıklarında çok büyük bir duygu yaşanıyor. Devam etmeye karar verdim. Beş yıldır bu atölyede gönüllü çalışıyorum. Mümkün olduğunca çok çalışmayı ve Arnavutluk genelinde mümkün olduğunca çok insana yardım etmeyi umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Protezlerin hazırlanma sürecine ilişkin bilgi veren Feriz Onuzi, bunun 2 ila 3 hafta sürdüğünü, üretimde karbon fiber, reçine, taban ve diz mekanizması gibi malzemelerin kullanıldığını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatjon Cuka – Güncel

Related Posts

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Ergenlerde madde bağımlılığında aile desteği kritik önem taşıyor

Ergenlik dönemi, kişilerin kimliğini şekillendirdiği, duygusal ve sosyal gelişimin yoğun yaşandığı hassas bir süreç. Bu dönemde yaşanan değişimlerin bazen bağımlılık risklerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Şaziye Senem Başgül, ailelere erken uyarı işaretlerini dikkate almaları ve çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurmaları yönünde çağrıda bulundu.

Her gün bir elma yemek sağlığımız için gerçekten faydalı mı?

“Her gün bir elma doktoru uzak tutar” sözü ne kadar doğru? Elmalar; lif, polifenol ve antioksidan bakımından zengin yapısıyla kalp hastalığından diyabete kadar birçok rahatsızlığa karşı koruma sağlayabiliyor. Ancak tek başına elma yemek, sizi doktordan ya da ilaçlardan tamamen uzak tutmaya yetmiyor.

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Uzmanı bu basit yöntemi önerdi: 20-20-20 kuralı

Dr. Tarık Mecit, dijital yorgunluğun gözlerin ötesine geçerek hormon dengesi, bağışıklık sistemi ve zihinsel işlevler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını açıkladı.