Önce siyaha döndü sonra beyaza: Adana’nın başındaki yeni dert öldürüyor
Ceyhan Nehri’nde Kötü Koku ve Kirlilik Endişesi
Ceyhan Nehri’nde biriken beyaz köpükler ve yayılan kötü koku, bölge halkını endişelendiriyor. Çukurova’nın verimli topraklarını sulayan bu nehir suyu, narenciye bahçelerinde kullanıldığından ve balıkların tüketildiğinden halk sağlığını tehdit ediyor.
“ÇOCUKLARIMIZI HASTA EDİYOR”
Ceyhan Nehri kıyısındaki Özler Mahallesi Muhtarı Sinan Barçin, balık ölümlerinin arttığını belirtiyor. Barçin, “Nehirden adeta zehir akıyor. Balıklar gruplar halinde ölüyor. Narenciye bahçelerimizi bu kirlilikle suluyoruz, aksi takdirde kuruyacaklar. Kötü koku dayanılmaz hale geldi. Endişelendik çünkü çocuklarımız hastalıklarla boğuşuyor. Devletten acil yardım bekliyoruz.” dedi.
GIDA GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR
Bölge sakinlerinden teknisyen Halit Yiğit, “Bu kirlilik nehrin boyunca ilerliyor. Balık ölümleri yüreklerimizi dağlıyor, çocuklarımız bu sularda yüzüyor, hayvanlarımız buradan su içiyor. Üstelik burası narenciyenin ana merkezlerinden biri. Kirli suyun, zararlı maddelerin gıdalarımıza geçtiğinden eminim. Bu durum tüm Türkiye’yi etkileyebilecek ciddi bir hal aldı.” şeklinde konuştu.
Nehir kıyısındaki mahalle sakinleri, kirliliğin kaynağının belirlenmesini ve sorunun acilen çözülmesini istiyor. Tarımsal faaliyetlerin ve bölgedeki yaşamın sürdürülebilir olması için halk, hızlı önlemler alınmasını talep ediyor.