Köylüler mezarlığa kimseyi yaklaştırmıyor: Cezası 500 bin TL’nin üzerinde

Siirt Adaçayını Koparmanın Cezası Belli Oldu: 557 Bin 212 TL

Dünya genelinde Siirt’te endemik bir tür olan Siirt adaçayının koparılmasının cezası 557 bin 212 TL olarak belirlendi. Kritik tehlike kategorisinde yer alan bu bitki, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kriterlerine göre sadece tek bir yaşam alanında varlığını sürdürüyor.

Geçtiğimiz aylarda köy halkı, mezarlıkta yetişen bu eşsiz bitkinin korunması için farkındalık oluşturma çağrısında bulunmuştu. Popülasyonunun oldukça kısıtlı olması ve bitkinin sadece bu bölgede yetişmesi nedeniyle yetkililer koruma çalışmalarını artırmaya karar verdi.

Vardiyalı Nöbet Tutuyorlar

Doğa Koruma ve Milli Parklar Siirt Şube Müdürlüğü tarafından “Siirt Adaçayı Tür Koruma Eylem Planı” kapsamında koruma altına alınan bu bitkiyi koparanlara 557 bin 212 lira idari ceza uygulanıyor. Mezarlıkta yetişen bitkiyi inceleyen akademisyenlerden aldıkları bilgiler doğrultusunda, Siirt adaçayının önemini ve neslinin tehlikede olduğunu öğrenen köy sakinleri bitkiyi korumak amacıyla vardiyalı nöbete başladı.

Üçte Biri Endemik

Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Fidan, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğuna dikkat çekerek ülkedeki bitki varlığının üçte birinin endemik türlerden oluştuğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Fidan, bitkinin gen merkezinin Türkiye olduğunu vurgulayarak, “Yeryüzünde en fazla endemik türe ev sahipliği yapan ülke Türkiye’dir. Siirt adaçayının tıbbi aromatik özellikleri ve süs bitkisi olarak kullanılabilme potansiyeli ekonomiye kazandırılabilir. Bu nedenle Siirt adaçayına yönelik çalışmalar devam etmektedir.”

Bitkinin Hem Çiçek Açtığı Hem Tohum Verdiği Dönem

Köy muhtarı Şaban Koyun, yıllardır bilinen bitkinin koruma altına alınmasıyla öneminin daha iyi anlaşıldığını belirterek, köylülerin el birliğiyle bitkiyi korumaya çalıştığını söyledi. Çiçek açtığı dönemde değil, tohum verdiği dönemde de bitkiyi korumak amacıyla mezarlıkta nöbet tuttuklarını ifade etti.

Koyun, bilim insanlarının dünyada bu türün sadece bu bölgede bulunduğunu belirttiklerini ve o günden itibaren bitkinin değerini bilerek koruma altına aldıklarını aktardı. Mezarlıkta yabancı kişiler gördüklerinde takip ettiklerini ve bitkilere zarar vermemeleri için tedbir aldıklarını söyleyen Koyun, bitkinin insanlığa faydalı olabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını talep etti.

Köyde yaşayan 81 yaşındaki Ahmet Beşir Tatlı da bitkinin ülkeye ve millete faydalı olmasını diledi. “Mezarlığa gelen yabancıları içeri sokmuyoruz. Bitkiyi korumak için elimizden geleni yapacağız.” diyen Tatlı, bitkinin korunmasının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Stadyumlarda yeni dönem: Protokol dahil hiç kimseye güvenlikte ‘ayrıcalık’ tanınmayacak

Yeni sezonda spor güvenliği için kapsamlı tedbirler devreye giriyor. Çok yüksek riskli maçlar için “AA” kategorisi oluşturulurken, protokol tribünlerine girişte Taraftar Kart ve elektronik bilet zorunlu hale getiriliyor.

Barrack’tan Suriye’deki İsrail müdahalesine eleştiri

ABD Büyükelçisi Barrack, İsrail’in Suriye’deki müdahalelerini eleştirerek destek vurgusu yaptı.

Çanakkale’de cinayet şüphesi: Özbek kadın evinde ölü bulundu

Özbekistan uyruklu Dinara Alya Urkasimova, evinde ölü bulundu. Erkek arkadaşı M.K. gözaltına alındı.

Frankowski’ye Paris sürprizi

Paris FC, Przemyslaw Frankowski’yi doğrudan bonservisiyle kadrosuna katmak için Galatasaray ile görüşmelere başladı.

Husiler: İsrail’deki Ben Gurion Havalimanını balistik füzeyle hedef aldık

Husiler: İsrail’deki Ben Gurion Havalimanını balistik füzeyle hedef aldık

Trump Harvard davasına bakan yargıcı ‘felaket’ şeklinde nitelendirdi

ABD Başkanı Donald Trump, Harvad Üniversitesinin milyarlarca dolarlık fonunun kesilmesine itirazı üzerine açılan davaya bakan yargıcın “tam bir felaket” olduğunu, kendi aleyhine karar çıkması halinde temyize gideceğini belirtti.