Doris Herrmann: Türkiye’de kalite güvencesi rekabetçi dünya için zorunlu

Akreditasyon, Eğitim Kalitesini Nasıl Artırır?

ENQA Başkan Yardımcısı ve AQAS Direktörü Doris Herrmann, Haberler.com stüdyosunda Saygı Ünlü’nün sunduğu Bilim Gündemi programına katılarak Avrupa Yükseköğretim Alanı’nda kalite güvencesi politikalarının önemine değindi. Türkiye’de uygulanan akreditasyon zorunluluğundan Avrupa standartlarının geleceğine kadar pek çok konuyu değerlendiren Herrmann, öğrenci merkezli eğitimin önemine vurgu yaptı.

Akreditasyon, Program Kalitesini Yükseltiyor

Akreditasyonun öğrencilere etkisini tartışan Herrmann, “Tüm ulusal ve uluslararası akreditasyon türlerinin amacı eğitim programlarının kalitesini artırmaktır. Harici uzmanlar programları değerlendirir ve geliştirme önerileri sunar. Akredite bir programdan mezun olmanın Avrupa’da tanınmayı kolaylaştırdığını belirtti.

Avrupa’da Otomatik Tanıma Yolunda

Avrupa’da eğitimde tanınmanın artık daha kolay olduğunu belirten Herrmann, “Akredite ve tanınmış bir programdan mezun olanların Avrupa’daki diğer kurumlarca otomatik olarak tanınması hedefleniyor” dedi ve otomatik tanıma için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye’nin Akreditasyon Yatırımı

Türkiye’de üniversitelere getirilen akreditasyon zorunluluğunu değerlendiren Herrmann, “Türkiye Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun üniversiteleri kalite güvencesi sürecine yönlendirmesinin akıllıca bir adım olduğunu düşünüyorum. Rekabetçi bir dünyada gelişmek ve eğitimi iyileştirmek önemlidir” şeklinde konuştu.

En Çok Başvuru Alan Alanlar

AQAS verilerine göre, Türkiye’de en popüler akreditasyon başvurularının işletme, ekonomi ve hukuk programlarından geldiğini belirten Herrmann, “Toplam başvuruların 85’inin 45’i bu alanlardan. Beşeri bilimler, mühendislik ve sanat daha az başvuru alıyor” şeklinde bilgi verdi.

Öğrenci Odaklı Öğrenme Önemli

Herrmann, Avrupa’da planlanan yeni standart güncellemelerinden bahsederek, “ESG standartlarında öğrenci merkezli öğrenmenin güçlendirilmesi öncelikli olacak” dedi. Öğrencilerin pasif dinleyiciler olmaktan çıkıp, öğrenme süreçlerine aktif katılım sağlamalarının hedeflendiğini belirtti.

Related Posts

Zeytinlik teklifinin 8 maddesi daha kabul edildi

Kamuoyunda Zeytinlik yasası olarak bilinen kanun teklifinin 8 maddesi daha TBMM Genel Kurulu’ndaki tartışmalı oturumda kabul edildi. Görüşmelerde muhalefet kürsüyü işgal etti, daha sonra vekiller arasında arbede çıktı.

30 bin nüfuslu ilçeye altın varaklı kapı

Erzurum’un AKP’li Hınıs Belediyesi kent meydanını yenileyecek, saat kulesi ile ilçe girişine iki adet de kapı yaptıracak. Belediye kasasından 11 milyon 890 bin harcanacak. Altın renkle “Hınıs’a hoş geldiniz” yazısı ilçeye gelenleri karşılayacak.

Dürzi planında üç hedef: Böl-parçala-yönet stratejisi

Suriye’yi ateş çemberine almak isteyen İsrail, Dürzi kartını sahaya sürdü. Ülkede istikrarsızlığı derinleştirmeye çalışan işgalci güç, bu kez Süveyde’de gerilimi bahane ederek başkent Şam’ı vurdu.

Cami çalındı kavgası büyüyor

Ordu’nun Gürgentepe ilçesinde bulunan yaklaşık 200 yıllık Eskiköy Ahşap Camii’nin ‘çalındığı’nı gündeme getirilmişti. Yeni iddia: Malzemeleri de çalınmış.

Terör devletinden yeni katliam yöntemi: Çivili mühimmatla saldırıyor

Gazze’de 58 binden fazla Filistinliyi öldüren katil İsrail kana doymuyor. İşgalci gücün son olarak çivi yüklü mühimmatlarla Filistinlileri hedef aldığı ortaya çıktı. Terör devleti bu yolla ağır organ zedelenmesi ve iç kanama yoluyla daha çok Filistinliyi öldürmeyi planlıyor.

ABD Büyükelçisi duyurdu! İsrail ve Suriye arasında ateşkes sağlandı

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Tom Barrack, İsrail ve Suriye arasında ateşkes konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.