Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan Türkiye’ye 1,8 milyon avroluk deprem hazırlığı desteği

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile Türkiye Arasında İstanbul’daki Depreme Hazırlık Çalışmaları için Hibe Anlaşması İmzalandı

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) ile Türkiye Cumhuriyeti arasında İstanbul’da depreme hazırlık çalışmalarını desteklemek amacıyla 1,5 milyon avroluk hibe anlaşması imzalandı. Banka, ayrıca İstanbul’daki depreme hazırlık çalışmaları kapsamında İSMEP projesine de 300 bin avro teknik yardım hibesi sağlayacak.

İstanbul’un depreme karşı direncinin artırılması amacıyla Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşma Resmi Gazete’de yayımlandı. Anlaşma kapsamında, İstanbul’da kritik kamu altyapılarının yenilenmesine yönelik yürütülen projelere teknik yardım sağlayacak gönüllü eğitim faaliyetlerinin finansmanı için Türkiye’ye 1,5 milyon avroya kadar hibe desteği sağlanacak.

  • Hibe, AKKB’nin 2023 yılında doğal ve ekolojik afetlerle mücadele amacıyla kurduğu Afet Önleme ve İyileştirme Fonu (DPRF) üzerinden sağlanıyor.
  • Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla yapılan başvuru sonucunda bu fondan yararlanmaya hak kazandı.

Söz konusu finansman, 2019 ve 2024 yıllarında AKKB İdari Konseyi tarafından onaylanan İstanbul’daki kritik kamu sağlık altyapılarının inşası ve yenilenmesine yönelik projeleri tamamlayıcı nitelikte olacak. “Yatırım Projesi” (INV Projesi) kapsamında yürütülecek faaliyetler, şehrin afetlere karşı hazırlıklı olmasına katkı sunmayı hedefliyor.

Anlaşma; hibenin transferi ve kullanımı, proje uygulamaları, raporlama ve denetim süreçlerine ilişkin hüküm ve koşulları içeriyor.

İSMEP’E 300 BİN AVRO HİBE

İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamındaki altyapı yatırımlarının ekonomik etkisinin değerlendirilmesi için Türkiye ile Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) arasında yeni bir hibe anlaşması imzalandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan bu anlaşma kapsamında, İstanbul’da depreme hazırlık çalışmaları için gerçekleştirilecek Ekonomik Etki Değerlendirme Projesi (EED) için Türkiye’ye 300 bin avroya kadar teknik yardım hibesi sağlanacak. Hibe, AKKB’nin afetlere karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla 2023 yılında oluşturduğu Afet Önleme ve İyileştirme Fonu (DPRF) üzerinden verilecek.

  • Türkiye, söz konusu desteği Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla talep etti.
  • EED Projesi, 2019 ve 2024 yıllarında AKKB tarafından onaylanan İstanbul’daki kamu altyapı projelerini tamamlayıcı nitelikte olacak.

Anlaşma, hibenin transferi, kullanım şekli, proje uygulama adımları, izleme ve denetim mekanizmalarını da kapsıyor.

Related Posts

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Gözler gram altındaydı, bakın nisanda en çok hangisi kazandırdı?

TÜİK nisan ayına ilişkin “finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları”nı açıkladı. Açıklanan verilere göre en yüksek kazandıran yatırım aracı külçe altın olurken, en çok kaybettiren yatırım aracı ise BIST 100 endeksi oldu. Yapılan …

İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

İSO’nun İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 verilerine göre, dış talep koşullarındaki iyileşme hız kesti. Endeks 50,8 ile son 5 ayın en zayıf seviyesine gerilerken, Almanya ve Birleşik Krallık gibi ana ihracat pazarlarında üretim düşüşe geçti. Uzmanlar, küresel ticaretteki belirsizliklerin Türk imalatçılar için önümüzdeki dönemde daha da kritik hale geleceğine dikkat çekiyor.

AKP’li vekilden döviz alımına sınırlama önerisi: Vatandaşa yasaklansın, sadece ihracat ve ithalat yapanlar alabilsin

AKP’li vekilden döviz alımına sınırlama önerisi: Vatandaşa yasaklansın, sadece ihracat ve ithalat yapanlar alabilsin

60 gün süre verildi… Bakanlık duyurdu: Lokanta ve kafelerde yeni dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda satışı ve tüketimi yapılan işletmeler için karekod zorunluluğu getirildiğini duyurdu. Uygulama için işletmelere 60 gün süre verildi.