Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Galatasaray Lisesi Öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, Fenolftalein İle Mücadele Ediyor

Galatasaray Lisesi öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, 2018 yılında insan sağlığını tehdit eden ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olan fenolftalein maddesini inceleyerek önemli bir çalışmaya imza attı. Bu madde, atık sulara karışarak sonrasında içme ve kullanma sularını kirletiyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bengisu’nun suya karışmış fenolftalein miktarını kolayca tespit edebilen çalışması, 48 ülkeden 650 bilim insanı ve 300 lise öğrencisinin katıldığı “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamındaki yarışmada altın madalya kazandı.

3 Aşamayı Geçerek Finale Kaldı

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında 11. sınıfa geçecek olan Bengisu, yaptığı çalışmayı ve elde ettiği başarıyı anlattı. Tek Türk katılımcı olarak yer aldığı yarışmada, projelerini özetleyen metinle ilk aşamayı geçti. Ardından projelerini İngilizce sunmaları istendi ve bu aşamada 500’e yakın proje arasından seçilenler bir sonraki aşamaya geçti. Bangkok’ta düzenlenen finalde 98 projenin arasında yer alan Bengisu, suyun fotoğrafını çekerek içindeki fenolftalein miktarını tespit edebilen yöntemi jüriye sundu.

İçme Suyuna Karışan Tehlikeli Madde: Fenolftalein

Fenolftalein, insan sağlığına zarar veren bir madde olmasına rağmen halen birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Kanserojen olduğu tespit edilen bu madde, atık sulardan içme sularına karışarak insan sağlığını tehdit ediyor. Bengisu’nun geliştirdiği yöntem, fenolftaleini akıllı telefonlar aracılığıyla tespit etmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede suyun temizliği kolayca kontrol edilebiliyor.

Fenolftaleini Kolayca Tespit Etmek

Bengisu, fenolftaleini su numunelerinden ayırmak yerine tespit etmeye odaklanarak çalıştı. Numunelerin ışık geçirgenliğini ölçerek, RGB değerlerine bakarak fenolftalein miktarını belirledi. Geliştirdiği yöntem, cep telefonları aracılığıyla uygulanabilir nitelikte ve suyun içindeki zararlı maddenin miktarını doğru bir şekilde ölçebiliyor.

Hedef: Nobel Ödülü Kazanmak

Bengisu, fenolftalein üzerine yaptığı çalışmalarla sadece uluslararası alanda başarı elde etmekle kalmadı, aynı zamanda gelecekte vücuttaki dopamin seviyesini tespit etmeyi hedefleyen bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalarıyla adını duyurmayı hedefleyen Bengisu, Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. MacMillan ile yaptığı görüşmede, organik kimya alanında çalışmalar yapmayı ve Princeton Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürmeyi planlıyor.

Related Posts

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

Eğitim-Bir-Sen’in araştırması zorunlu eğitim süresini yeniden gündeme getirdi: Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor

Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı araştırma sonrası zorunlu eğitim süresi yeniden gündeme geldi. Araştırmada liselerde “2+2” olarak adlandırılan 2 yıl zorunlu, 2 yıl isteğe bağlı eğitim modeli önerisinin ağırlıklı görüş olarak ön plana çıktığını bildirdi. Muhalefet ve eğitimcilerden “Ucuz işgücü için zemin hazırlanıyor” tepkisi geldi.

Yapay zeka destekli gezi rehberine Portekiz’den ödül

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Yusuf Yılmaz, yurt dışında yaşadığı sorunlardan yola çıkarak hazırladığı yapay zeka destekli gezi rehberi uygulamasıyla Portekiz’de katıldığı uluslararası yarışmada birincilik ödülü kazandı.

Orman yangınları son dakika haberleri 2025 | Bursa, İzmir, Sakarya, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Muğla, Antalya’daki orman yangınları söndürüldü mü? OGM duyurdu! Kontrol altına alınan ve devam eden orman yangınları!

Türkiye’nin 7 ilinde çıkan orman yangınlarında son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. Bursa, İzmir, Sakarya, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Muğla, Antalya’da çıkan orman yangınları rüzgarın etkisiyle büyüyerek ilerledi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’de sadece bugün 67 yangın çıktığını belirterek aktif 4 yangından 3’ünde kontrolün sağlandığını, Bilecik-Sakarya sınırındaki yangının devam ettiğini söyledi. Diğer yandan Sakarya’nın Taraklı ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın Bilecik tarafına sıçradı. İzmir’in Bornova ilçesindeki yangında ise bir mahalle tahliye edildi. Peki, orman yangınları devam ediyor mu, söndürüldü mü? Bursa, İzmir, Sakarya, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Muğla, Antalya’daki orman yangınları kontrol altına alındı mı? İşte, orman yangınlarında son durum bilgisi.

Topla-dağıt karteli nedir? Rekabet Kurulu Fakir’e 26 milyon TL ceza verdi!

Rekabet Kurulu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri’ne ceza kesti. Yeniden satış fiyatlarını belirleyerek dolaylı bilgi paylaşımına aracılık ederek “topla-dağıt karteli” oluşturduğu tespit edilen Fakir, 26 milyon TL idari para cezasına çarptırıldı. Uzlaşma yolunu tercih eden şirkete %25 indirim uygulanırken, internet satış kısıtlamalarına son vereceğine dair taahhütler de bağlayıcı hale getirildi. Peki, Topla-dağıt karteli nedir?

YKS’nin ikinci oturumu AYT başladı

ÖSYM’nin ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT), saat 10.15’te başladı.