Schengen batağına 34.6 milyar TL

Türk Vatandaşlarına Schengen Vizesi Engeli: 2024 İstatistikleri Yayınlandı

İsmail Şahin / İSTANBUL – Schengen vizesi, Türk vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü sınırlamak için bir engel olarak kullanılıyor. En son 2024 Schengen vize istatistiklerine göre, Türkiye’deki konsolosluklara toplam 1 milyon 173 bin 917 vize başvurusu yapıldı ve bunların yalnızca 1 milyon 3 bin 788’i kabul edildi. Geri kalan 170 bin 129 başvuru ise reddedildi, yani her 100 başvurudan yaklaşık 15’i ret edildi.

Yüksek Maliyet

Son 16 yılda 1 milyondan fazla Türk vatandaşının vize başvurusu reddedildi ve bu reddedilen vizelerin ücretleri iade edilmedi. Geçen yıl sadece ret edilen 170 bin vize başvurusunun maliyeti 13.6 milyon euroyu aştı. Son 16 yılda reddedilen vizeler nedeniyle kaybedilen tutar ise 73 milyon 886 bin euroyu buldu. 2009’dan bu yana Türk vatandaşlarının Schengen vizesi için yaptığı toplam harcama ise 801 milyon 646 bin 630 euroya ulaştı.

Oranlar Karartıldı

AB Komisyonu, geçmiş yıllarda Schengen vizesi veren ülkelerin konsolosluk bazında verilerini paylaşıyordu. Ancak bu yıl konsolosluk verileri tek bir kalemde sunuldu. Bu durum, Türkiye’ye en yüksek ret oranını veren ülkeler hakkında bilgileri kararttı. 2023 yılında en yüksek ret oranına Almanya sahipti, Ankara’dan başvuruların ret oranı yüzde 27.1, İstanbul’dan yüzde 21.5 ve İzmir’den yüzde 13.1 olarak gerçekleşmişti.

İkinci Sırada Türkiye

Türkiye, Schengen vize başvurularında Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Ancak Türkiye’nin ret oranı çok daha yüksek. 2023 yılında 1 milyon 55 bin 885 başvuru yapılmış, 2024’te ise bu sayı yüzde 10 artarak devam etmiş. Türk vatandaşlarının Schengen vizesine olan ilgisi her yıl yaklaşık yüzde 20 oranında artıyor.

Kayıplar Artıyor

AB ülkeleri, Türkiye’deki temsilciliklerinden Schengen başvuruları için resmi olarak 80 euro ücret alıyor. Ancak başvurular aracı şirketler aracılığıyla yapıldığı için ek hizmet bedelleri ödeniyor. Schengen vizelerinin fiyatları artarken, Türk vatandaşları için ise ayrı fiyatlar belirleniyor.

Related Posts

Bakan Uraloğlu’ndan süper hızlı tren projesi açıklaması: Ankara-İstanbul arası 80 dakikaya inecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, süper hızlı tren projesinin detaylarını açıkladı. Uraloğlu, “Ankara-İstanbul arasında yeni bir otoyol yetmeyecek. Süper hızlı treni projelendiriyoruz. 350 kilometre hız ile saatte gidecek. Ankara-İstanbul’u sadece 80 dakikada seyahat etmiş olacağız” dedi.

Merkez Bankası: Dükkan ve ofis kirası artışı enflasyonun gerisinde kaldı

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre ticari gayrimenkulde fiyatlar yıllık bazda yükselse de enflasyonun gerisinde kaldı. Türkiye genelinde dükkan ve ofis fiyatları reel olarak gerilerken, en yüksek artış Ankara’da kaydedildi.

Son dakika… İlk çeyrekte konut satışları arttı

Türkiye’de konut satışları Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,6 artışla 118 bin 359’a ulaştı. En fazla satış İstanbul’da yapılırken, ipotekli satışlarda da yüzde 147’lik rekor artış dikkat çekti. Ocak-Nisan döneminde ise toplam konut satışı yüzde 27,9 artarak 454 bin 145’e yükseldi.

Uber’in Trendyol Go’yu devralmasına onay verildi

E-ticaret platformu üzerinden market ve yemek siparişi alanında faaliyet gösteren TRENDYOL GO hisselerinin %85’inin UBER tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Spot piyasada elektrik fiyatları (14.05.2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 21,9 artarak 1 milyar 660 milyon 221 bin 925 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 19.00 …

OECD’den çarpıcı rapor: Türkiye sahte ürün ticaretinde yükseliyor!

Küresel sahte ürün ticareti hızla artıyor ve Türkiye, bu alandaki önemli oyunculardan biri haline geldi. Yeni raporlara göre, Türkiye’nin sahte ürün ticaretindeki yeri yükselmeye devam ederken, Çin’in liderliği sürüyor. Bu durum, Türkiye’nin lojistik altyapısı ve coğrafi konumunun etkisiyle daha da belirginleşiyor.