Trump’ın değişken tarife açıklamaları piyasalarda riskleri artırıyor

ABD’nin Korumacı Ticaret Politikaları Piyasaları Etkiliyor

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları çerçevesinde uygulamaya koyduğu gümrük tarifeleri hakkında gelişmeler, piyasaların yönünü belirlemeye devam ediyor. ABD ile Çin arasında karşılıklı olarak 90 gün boyunca tarifelerin indirilmesine ilişkin anlaşma sağlanması, piyasalardaki stresi hafifletse de gelecekte yaşanabilecek yeni anlaşmazlıkların endişelerini canlı tutuyor.

Bu bağlamda, Trump’ın AB’ye yönelik tarife açıklaması korkuları artırdı. Trump, AB’ye doğrudan yüzde 50’lik bir tarife önerirken, bu adımı 9 Temmuz 2025’e kadar ertelediğini açıkladı.

Global ekonomi belirsizliklerle mücadele ederken, gelecek yıl Fed’in başkanlık görevinde değişiklik olacak olması yatırımcıları yeni stratejiler belirlemeye sevk ediyor.

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan’dan Değerlendirmeler

A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, dünya ekonomisinin uzun zamandır çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, Trump’ın ikinci döneminde bu zorlukların arttığını vurguladı.

Doğan, piyasadaki volatilitenin devam edebileceğini ve 90 günlük ek sürenin sona ermesiyle tekrar belirsizliklerin artacağını, yeni tarife endişelerinin başlayabileceğini ifade etti.

Trump’ın açıklamalarının ardından Dünya Küresel Ticaret Belirsizlik Endeksi’nin yüksek seviyelere ulaştığını belirten Doğan, tarifelerin devreye girmesi ve kalıcı hale gelmesinin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Doğan ayrıca Türkiye’ye uygulanacak tarifelerin Türk şirketlerinin ABD’ye yönelik ihracatını etkileyebileceği ve küresel büyümenin yavaşlamasının Türkiye’yi de etkileyebileceğini söyledi.

Üzeyir Doğan, tarifelerle ilgili belirsizliklerin tahvil piyasasında oynaklıklara sebep olabileceğini ve enflasyon öngörülerinin tahvil fiyatlarını etkileyen temel faktör olduğunu vurguladı. Trump’ın gelecek yıl yapacağı Fed başkanlık değişikliği ile ilgili atamaların piyasaları etkileyebileceğini söyledi.

Merkez bankası başkanlarının göreve geldiklerinde genellikle sınamalarla karşılaştığını belirten Doğan, piyasalarda genel kabule göre kısa vadeli gelişmelerin öncelik kazandığını ve gelecek yıl Fed endişelerinin tekrar hissedilebileceğini ifade etti.

Related Posts

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …

Bankada parası olanlar dikkat: Merkez Bankası’ndan Türk lirası için yeni hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 aydan uzun vadelerde değişken faizli TL mevduat hesabı açılabilmesine imkan sağlanmasına karar verdi.

Hong Kong ekonomisinde umutlar yeşerdi

Hong Kong’da yıllık enflasyon oranı, Mayıs 2025’te yüzde 1,9’a gerileyerek önceki ayki yüzde 2 seviyesinden hafif düştü. Ulaştırma fiyatlarındaki artış yüzde 3,8’den 2,2’ye, çeşitli hizmetlerdeki artış ise yüzde 2,1’den 1,4’e indi. Çeşitli mal …

Karşılıksız çek tutarı arttı

Karşılıksız çek tutarı arttı

Yakınınızı kaybettiniz, SGK’dan ölüm aylığı alabilir misiniz?

Hayat devam eder. Fakat bazı vedalar, yalnızca bir insanı değil; onunla birlikte bir evin düzenini, bir çocuğun geleceğini, bir eşin yaşamsal güvencesini de alıp götürür. İşte böyle zamanlarda, sosyal güvenlik sistemi devreye girer. “Ölüm aylığı” adı …

TCMB açıkladı: Konut fiyatları enflasyonun altında arttı

Türkiye’de konut fiyatlarındaki son gelişmeler merakla takip ediliyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı yeni veriler, piyasalarda dikkat çekti. Özellikle büyük şehirlerde fiyat hareketleri ve bölgesel farklılıklar gündemde.