İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını belirlemeye yardımcı olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekse göre, 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Nisan ayında endeks, mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüş göstererek 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Bu, Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğiliminde bir azalma olsa da nisan verisi son 5 ayın en düşük ivmesine ulaştı.

Almanya, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olmasına rağmen nisanda üretimde düşüş yaşanırken, ABD ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretimde genişlemeye devam etti.

Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azalırken, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşladı. İtalya’da ise ekonomik aktivite üst üste üçüncü kez aylık bazda artış gösterdi.

Orta Doğu’da, Suudi Arabistan en hızlı büyüme ivmesine sahipken, Kanada ekonomik aktivitede en keskin düşüşü yaşadı.

İmalat Sektöründe Üretim Trendleri

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da nisan ayında üretimde düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken ABD’de genişlemeye devam edildi. Nisan ayında büyümenin yavaşladığı diğer pazarlar arasında İspanya, Hollanda ve Fransa bulunmaktadır.

İtalya’daki ekonomik aktivite artarak devam ederken, Rusya ve Romanya’da üretimde azalma gözlendi. Orta Doğu pazarında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızla büyüdüğü görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklere rağmen Türk ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde hafif bir iyileşme görmesinin umut verici olduğunu belirtti. Harker, küresel ticaretteki aksamaların Türk imalat sektörünü nasıl etkileyeceğinin önümüzdeki dönem performansı için belirleyici olacağını vurguladı.

Related Posts

‘Kira bedeli’ yazmak gerekir mi? Tüketiciler Birliği noktayı koydu!

Konutun hem kirada hem satışta fahiş fiyatları gördüğü ekonomik koşullarda, kiracı ve ev sahipleri arasında sorunların artışı dikkat çeker noktaya gelmişti. Yüksek enflasyon şartlarında, Türkiye tarihinde görüşlmemiş çoklukta kiracı-ev sahibi davası …

Bankada parası olanlar dikkat: Merkez Bankası’ndan Türk lirası için yeni hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 aydan uzun vadelerde değişken faizli TL mevduat hesabı açılabilmesine imkan sağlanmasına karar verdi.

Hong Kong ekonomisinde umutlar yeşerdi

Hong Kong’da yıllık enflasyon oranı, Mayıs 2025’te yüzde 1,9’a gerileyerek önceki ayki yüzde 2 seviyesinden hafif düştü. Ulaştırma fiyatlarındaki artış yüzde 3,8’den 2,2’ye, çeşitli hizmetlerdeki artış ise yüzde 2,1’den 1,4’e indi. Çeşitli mal …

Karşılıksız çek tutarı arttı

Karşılıksız çek tutarı arttı

Yakınınızı kaybettiniz, SGK’dan ölüm aylığı alabilir misiniz?

Hayat devam eder. Fakat bazı vedalar, yalnızca bir insanı değil; onunla birlikte bir evin düzenini, bir çocuğun geleceğini, bir eşin yaşamsal güvencesini de alıp götürür. İşte böyle zamanlarda, sosyal güvenlik sistemi devreye girer. “Ölüm aylığı” adı …

TCMB açıkladı: Konut fiyatları enflasyonun altında arttı

Türkiye’de konut fiyatlarındaki son gelişmeler merakla takip ediliyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı yeni veriler, piyasalarda dikkat çekti. Özellikle büyük şehirlerde fiyat hareketleri ve bölgesel farklılıklar gündemde.